Phito…

Gisteren aan het eind van de middag naar de tuin. We komen er veel minder vaak dan andere jaren, want er is nu eenmaal veel minder te doen als er niet veel staat. En dat is nu nog minder geworden. De tuin oplopend constateerde ik eerst tevreden dat de bonen nu toch een beetje body krijgen en dat er wellicht iets te oogsten valt.

Daarna viel mijn blik op de tomaten.

Ja hoor, het is toch weer zo laat. 🙁 De tomaten zijn aangetast door phytophthora, aardappelziekte. 🙁 :’-(

Eerverleden jaar had ik ook tomaten buiten gezet en gebeurde het ook. Toen was ik nog ontzet, baalde ik ontzettend, dit jaar dacht ik: wie niet waagt … en dacht ook dat we de dans deze keer ontsprongen waren, maar nee… Het went. Nooit geen tomaten meer. Jammer. Kut met peren. Maar dan zonder peren. Helaas, het is niet anders.

Enfin, ik ben maar direct begonnen met het verwijderen van de struiken, stuk voor stuk verdwenen ze de kliko in. Bij ons huis heb ik ook een paar tomatenplanten, ik hoop dat deze goed blijven, maar ben voorbereid, twee jaar geleden volgden die planten een paar dagen later.

—-De ‘thuis’ tomaten. —

Zo blijft er niet veel over. In de kas zijn maar een paar peperplantjes opgekomen en of daar nog wat aan komt?…..

De bonen dan. Daar begint nu wel wat aan te komen. De vorige keer had ik er een mini-oogstje afgehaald, een handje. Nu iets meer.

En ik plukte een mooie bos bloemen.

Het katje kwam weer even langs.

Gezellig zo’n tuinkat.

Jan oogste de snijbiet, dat doet het geweldig, als vanouds!

De wonderbloemen hebben zichzelf uitgezaaid op de twee plaatsen waar ze vorige jaren ook stonden en staan prachtig te bloeien. Omdat we wat later waren en de bloemen op een wat schaduwrijke plek staan waren veel bloemen open en de laagstaande zon gaf zo een mooi plaatje.

Ik heb deze drie kleuren.

Nog een tip voor tuiniers en knutselaars. Ik smeer mijn handen vooraf in met dit spul:

Je handen worden wel vies (groen in de tuin) maar het laat zich er heel makkelijk van af wassen. Je loopt niet een week met groene vingers. Je mag ze wel hebben, maar liever niet tonen! 😉

UPDATE:

De planten in de tuin (thuis) nader geïnspecteerd en die zijn ook aangetast. Niet allemaal, maar dat duurt dan niet lang. Ik heb ze er uitgehaald en in de kliko!

De tomaten er wel afgehaald, misschien zijn die nog te eten als ze rood worden. De twee roden had ik er eerder al afgehaald en kleuren bij in de zon. Bij de voorsten kun je zien dat ze bruin worden.

4 gedachten over “Phito…

  1. Wat jammer van de tomaten ik zag dat vroeger thuis ook vaak dat er dingen mislukten of okgegeten werden door ongedierte daarom ben ik er ook nooit meer aan begonnen. Die wonderbloemetjes zijn prachtig!

  2. Daarom is onze moestuin opgedoekt. Doodziek werd ik van alles wat aangetast werd. Alleen de pruimen – en appelboom zijn gebleven. En wat bessenstruiken, maar die doen ook niets dit jaar.
    Alleen de bramen doen het prima. Maar daar heb ik geen moestuin voor nodig.
    Dit jaar haast geen slakken, maar wel veel mollen. Maar dat komt omdat onze tuin aan het weiland grenst.

    • Vervelend hè als het niet lukt. Wij houden de moed erin en zien het als een gevalletje all-in-the-game. Mollen in de tuin hebben we gelukkig niet, elders op het terrein hebben we dit jaar ook nog niets gemerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *