Hitte en droogte

Het is de heetste, droogste zomer die ik ooit meemaakte in Nederland. 1947 en 1976 schijnen ook heet en droog te zijn geweest, maar toen was ik óf nog niet geboren óf niet in Nederland woonachtig. De warmte was extreem, niet leuk meer, 36°C is echt veel te veel. Daarbij viel er nauwelijks regen.

Al met al heeft het zijn weerslag op de groei in de tuin. We fietsen zo om de andere dag ‘s avonds naar de tuin en geven zo veel water als we kunnen. Desondanks verdrogen de bladeren van de bonen en van de courgettes. Er zit geen groei in de bloemen, in de rucola en in de snijbiet, op het onderste plukje na dan, dat wat tegen het pad aan ligt en waar het water het langst blijft staan.

Wat foto’s van de afgelopen weken.

De bladeren van de eerste rij bonen worden geel en verkruimelen. Er zitten momenteel nauwelijks boontjes aan maar nog wel bloemetjes.

De courgette heeft enorme bladeren en de planten worden erg groot.

De krulandijvie wordt eruit gespit. Er is niets meer mee te doen, door de aanhoudende hitte en droogte is het te stug om te eten.

De uien worden geoogst. Op een paar na zijn ze niet erg groot, ook dankzij de droogte nemen we aan,

De oogst witte en rode uien en de knoflook en een nieuwsgierige Maya.

Ondanks dat de bladeren van de courgettes verdrogen kunnen we ze nog steeds oogsten. We hebben er veel te veel en ik zet af en toe een doosje bij de voordeur, wie langs komt kan er een meenemen.

Als je genoeg hebt van courgette maaltjes kun je je op deze manier uitleven. Er worden de prachtigste kunstwerkjes op Instagram getoond.

De wonderbloem bloeit goed. De planten worden erg groot en bloeien pas als de zon eruit is. Dat komt goed uit nu we alleen ‘s avonds in de tuin komen. Ze staan trouwens het grootste deel van de dag in de schaduw van de bomen.

Ik knip steeds bladeren van de courgette weg want het is toch wel een droevig gezicht. De bladeren en stengels en ook de courgettes zelf hebben kleine stekeltjes, hele fijne naadjes die flink jeuken aan mijn armen.

Vandaag en morgen is het nog 30°+,daarna iets minder en daarna komt er regen. Echte regen. Ik weet niet of daarmee de tuin nog te redden is, maar wie weet. Hoop doet leven. 🙂

 

 

2 gedachten over “Hitte en droogte

  1. Nou die uitjes en knoflook zijn toch wel goed gelukt. Bij mij zijn die wonderbloemen niet zo mooi, ze staan in potten en de onderste bladeren worden gauw geel en als ze dan ook nog niet open gaan is het een beetje armoedig gezicht. Ik heb ze nu bij elkaar bij de voordeur gezet, zo lijkt het nog wat. Zal straks eens een foto maken.

    • Ja ik had groter verwacht, maar het is zoals het is en kleine uitjes zijn ook wel handig.
      Die wonderbloem wordt erg groot en staat bij de tuin in de volle grond. Hij waait ook regelmatig om, en dan bind ik ‘m weer op. Bij mij staat hij ook het grootste deel van de dag in de schaduw, dat gaat prima. Als de zon weg is gaan de bloemetjes open, wonderlijk hè? Ik zag dat er al zaden waren. Misschien dat jouw planten toch te snel droog stonden. Voor doen ze het vast beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *