Bonenstaken


Gisteren haalden we 50 bamboestokken van 2.70m lang. Ik heb Jan zover gekregen om toch maar over te stappen op stambomen. (Ik bedoel natuurlijk stambonen! Misschien omdat ik veel met genealogie bezig ben dat de fout ik compleet over het hoofd zag! 😀 ). Het voordeel is dat we niet zoveel hoeven te bukken bij het plukken, de bonen groeien mooi recht en blijven schoon.

 Jan zette een strook af en zette de palen schuin tegen elkaar, bovenin vastgebonden.

  
 Na een poosje stond er een mooi rijtje

Om te voorkomen dat de rijen omvallen werden ze met dwarslatten vastgebonden.

  
 Een tweede strook werd ook alvast klaargemaakt. Afgemeten, omgewoeld en aangeharkt. Die stokken komen volgende week aan de beurt.

Tussen de bonentunneltjes ligt een strook waar we iets anders gaan zaaien, snijbiet of sla.

  

 Van de thuis tot kleine plantjes opgekweekte lathyrus zette ik er drie in de tuin.
 In deze bak zaai ik peterselie, asters en lathyrus voor. De bak staat thuis, op het terras. En er is nog genoeg ruimte voor pepers en wie weet wat nog meer. Handig op werkhoogte.
Ik maakte de buitenkant van de kas schoon, voor zover dat ging. In de kieren en naden groeit steeds mos, met een mesje peuterde ik dat los. Het kan er weer mee door.

We veegden de boel nog aan en vertrokken met een voldaan gevoel! 😀

2 gedachten over “Bonenstaken

    • Ja, maar of je een bonenplant moet doorwroeten om de bonen eraf te halen of een krop sla afsnijdt, dat maakt nogal een verschil hoor! 🙂 Ik ben daar wel eens meer dan een uur mee bezig geweest, die bonen zitten allemaal tussen de bladeren, en dankwam ik haast niet meer overeind! We kunnen er alleen iets onder zetten dat even snel groeit, want als de bonen eenmaal flink gegroeid zijn is het in het tunneltje eronder te donker. Bovendien kun je daar niet onder kruipen …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *