Rupsen en slakken.

Vanochtend hing er zelfs in ons wijkje mist en we besloten maar wat vroeg naar de tuin te gaan. Want als de zon er eenmaal doorheen komt is het niet te harden in de tuin. Achter de dijk staat geen zuchtje wind.
Zo gezegd zo gedaan. Het zweet liep met straaltjes van ons af. Omdat de voetbalvelden gebruikt werden was het een geschreeuw van jewelste, ze overstemden zelfs de paardenlui die talrijk aanwezig waren. Dat kan dus.
IMG_5684.JPG
Erg rustig was het dus niet, het gaf dan ook niet dat Jan daar zijn deel nog aan toevoegde door het strookje gras langs het pad te maaien.
Ik knipte eerst de rucola maar eens kort, die begon al zaad te vormen, als er nog wat frisse blaadjes aankomen kunnen we dat nog plukken, anders gaat het er binnenkort uit. Daarna plukte ik de bonen. Het begint nu echt af te lopen, ik plukte, thuis gewogen, zo’n 600 gram. Hierna kan er nog wat geoogst worden en dan is het finito. Het eerste bed begint al te verdrogen. In de kas waren twee paprika’s mooi rood en konden geplukt worden. Daarna knipte ik de laatste mooie bladeren uit de snijbiet. De laatste oogst.
De tuin wordt zo langzamerhand overgenomen door slakken en rupsen.

IMG_5689.JPG

IMG_5687.JPG

IMG_5688.JPG

IMG_5694.JPG

IMG_5691.JPG
Ik checkte en dubbelcheckte ieder blad van de snijbiet dat ik afsneed voor het in het mandje ging. Geen verstekelingen deze keer hoop ik. De mooie rupsen zaten op de rucola en twee op de ernaast staande prei.
Ik moest denken aan vorig jaar toen de sla prachtig stond en de huurder van het huis langs liep. Ze maakte een opmerking hoe mooi het tuintje erbij stond. Ik bood aan wat sla voor haar te snijden. Maar dat hoefde ze niet: Ik koop het wel bij Albert Heijn in een zakje, daar zitten geen slakken in. Graag of niet hoor! In onze sla zat geen ongedierte, maar je moet het wel even wassen natuurlijk.
Ik knipte weer een flinke bos bloemen. Hoe meer je knipt hoe meer bloemen er komen.

IMG_5695.JPG

IMG_5696.JPG
De mand met snijbiet, sperziebonen en paprika’s gingen bij Jan onder de snelbinder en ik reed met mijn fietsmandje voorop vol bloemen naar huis. Een vrolijk gezicht. 😀

Net kwam Joop even langs, die al vele jaren een moestuin heeft en die ons wel eens wat geeft, vorig jaar de uien bijvoorbeeld. Hij vertelde dat hij laatst andijvie mee naar huis nam, daar sprong thuis in de keuken een vette kikker uit! 🙁 Vandaar dat dat dubbelchecken geen kwaad kan!

2 gedachten over “Rupsen en slakken.

  1. Ja duidelijk wel! Ik vind het normaal ook een beetje jammer om ze te plukken, maar deze bloemen bevinden zich in ons tuintje 😉 , dus ik zie ze alleen als ik er kom, en knip ze dus graag af om ze thuis in de vaas te zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *